Do Okruglog groblja dolazi se iz smjera Novog Vinodolskog ili ako dolazite iz smjera Ogulina starom autrougraskom cestom Rudolfinom. Bitno je samo pratiti oznake na cesti, ali kao stari iskusni bajkeri to već ionako i sami znate. Okruglo groblje i Nebeski labirinti mjesta su koja obavezno morate posjetiti na jednom od vaših izleta na dva kotača. Groblje drevnog grada Ledenica okruženo je suhozidom savršeno okruglog oblika promjera 35 metara.

 DSC8723Nalazi se izvan bedema utvrde, odnosno Frankpanskog kaštela Ledenice oko 100-tinjak metara udaljenog od groblja. U sredini su ostaci crkve Sv. Jurja koju spominje još spominje Glavinić 1695. godine. 

Nakon što se obišli Okruglo groblje možete se popeti i do ostataka frankopanskog kaštela ili produžiti pješice 5 minuta do fantastičnog vidikovca Gradina. Poslije obilaska ovih lokacija produžite do Nebeskih labirinata koji se nalaze par kilometara dalje. Inače, do labirinata možete doći i sa magistrale iz Klenovice. 

Labirinti, kažu pobornici projekta, pomažu ljudima da nađu sebe, potiču pozitivne promjene, pomažu u zdravstvenim i psihološkim problemima, u odnosima s ljudima, a do njih treba navratiti i kad se čovjek nađe u poslovnim dilemama. Jedino je bitno da se labirint, sastavljen od kamenja ne »siječe« koracima. Svaki labirint je, povezan s određenim planetom, a turisti mogu šetati labirintom ljubavi i stvaralaštva, labirintima slobode, preobrazbe, života, osjećaja, moći, energije, povezanosti, mudrosti i Ganešovim labirintom, odnosno labirintom cijelosti. Također se može uživati u lijepom pogledu na Novi, Vinodolski kanal i Krk.

Popis labirinata:
1. Labirint ljubavi i stvaralaštva
2. Labirint slobode
3. Labirint preobrazbe
4. Labirint života
5. Labirint osjećaja
6. Labirint moći
7. Labirint energije
8. Labirint povezanosti
9. Labirint mudrosti
10. Ganešov labirint 

 DSC8769Poseban gušt za bajkere je cesta od Novog Vinodolskog preko sela Ledenice pa do Nebeskih Labirinata, krivudava i sa prekasnim vidikovcima. Posebnu pažnju treba obratiti na usku cestu i mogući nailazak na krda krava a pogotovo konja, a bome i na neregistrirana vozila lokalnih kauboja koji po toj uskoj cesti skidaju svoje lokalne rekorde. 

Sve u svemu, savršeno mjesto za izlet! Uživajte i javite kako vam je bilo ;)

 

 

 

 

Tekst i fotografije: Dražen Kasprek