Sunce je pržilo kao da je sredina ljeta a ne tek sredina svibnja. Spas sam potražio u hladu kafića na pulskoj zaobilaznici dok sam čekao bajkericu Alin Božić iz Umaga. Ugledah crnu Hondu CB500F kako s obilaznice ulazi na parking kafića u kojemu sam čekao. Pozdravili smo se i sjeli u kafić kako bi uz kavu porazgovarali i kako bih saznao što više bitnih informacija za ovaj tekst.

alin1Vrlo brzo razgovor je postao opušten i Alin mi je pričala o svom djetinjstvu i kako je bratu krala Tomos automatic dok nikoga nije bilo kod kuće i potajno ga vozila. U tom „zločinu“ imala je i suučesnika – svoju baku, koja je uskakala sa donacijama za gorivo. Pričala je veselo i zaneseno o tim danima i pohvalila se da je već sa 14 položila za moped. Od tada do danas promijenila je nekoliko motocikala; Kawasaki ER5, Hondu Varadero 125, Kawasaki ER6N… A sadašnja Honda CB500F je njena prava ljubav i koristi svaki trenutak da skokne na nju i odjuri.

Inače Alin je diplomirana ekonomistica i privatna je poduzetnica i vlasnica knjigovodstvenog servisa. Pitam ju kako se uklapa taj uredski posao pun brojeva i možda pomalo dosadan, sa vožnjom motora a Alin mi odgovara: Avanturistički način življenja protuteža je ozbiljnom poslu sa brojkama. Kad malo razmislim o tome, itekako ima smisla.

Pohvalila se kako cijelu godinu, gotovo svakog dana ide na plivanje. Išla je i u prosincu i siječnju… Kaže da je uvijek bila sportskog duha i u mladosti se bavila tenisom, odbojkom, rukometom.

Život ju nije mazio pa je tako doživjela i neke osobne obiteljske tragedije, nakon toga i problemi sa zdravljem. Ali spas od svega toga pronašla je u radosti života, u plesu latino plesova i vožnji motorom.

„Vožnja motorom mi daje apsolutni osjećaj slobode i nezavisnosti kao da uđem u drugi svijet. Ništa nije isto.“ – kaže Alin.

DSC 0269 2Nakon razgovora provozali smo se do utvrde Bourguignon i napravili tamo par fotografija za ovu reportažu. Kao što sam u najavi ovih reportaža rekao, ovdje nije cilj nekoga medijski eksponirati, jer te žene to ne trebaju i ne žele i potrebno ih je nagovarati da pristanu na ovakve reportaže. Cilj je pokazati javnosti a i drugim ženama da ne odustaju od svojih snova, da budu ustrajne u onome što žele makar im okolina govorila da „to nije za njih“.

Zato kada vidite ženu na motociklu iskažite joj veliki respekt jer do te vožnje na motociklu nije došlo samo kupnjom motocikla. Da bi do toga došlo trebalo je suprotstaviti se mnogim predrasudama.

 

Tekst i foto: Dražen Kasprek