Vjerojatno ste barem jednom, a neki i vrlo često, prošli cestom od Drniša prema Kninu, ili onom od Drniša prema Sinju (pokraj Čavoglava), ali niste imali pojma da se u neposrednoj blizini a opet pomalo skriveno, u malom mjestu Otavice nalazi pravo kulturno i povijesno blago. Radi se o obiteljskoj grobnici – mauzoleju obitelji Meštrović i crkvi Presvetog otkupitelja u kojoj je pokopan naš kiparski velikan Ivan Meštrović i članovi njegove bliže obitelji: majka, otac, braća, sin i supruga.

Početak je listopada i nakon obilnih kiša i poplava napokon je stiglo nekoliko stabilnih sunčanih dana pa sam odlučio iskoristiti to vrijeme za još poneku vožnju. Lika je uvijek dobar izbor bilo da je u pitanju proljeće, ljeto ili rana jesen. Ličke zavojite ceste i priroda od koje zastaje dah jednostavno vas nekom čudnom magijom privlače k sebi. 

 
U svibnju 2020.g. nakon onog pandemijskog lockdowna, krenuo sam prema Slavoniji, odnosno prema svom rodnom Slavonskom Brodu. Plan je bio doći do Sl. Broda i koristiti ga kao bazu iz koje ću napraviti nekoliko tura po Slavoniji. Detalnijeg plana vozanja po Slavoniji nisam imao ali svakako sam morao posjetiti Baranju, Kneževe vinograde, Batinu...

Karlovac je grad smješten u središnjoj Hrvatskoj i to u njenom najužem djelu, na samoj granici nizinske i gorske Hrvatske. Grad smješten na četiri rijeke jedan je od najljepših gradova kontinentalne Hrvatske. Karlovac nije samo ono što vidite dok putujete od sjevera prema jugu Hrvatske; brza cesta i autobusni kolodvor. Da biste ga potpuno doživjeli morate malo zaroniti u njega.

Bakar, luka kakve nema na Mediteranu. Tako bi se ukratko mogao opisati ovaj gradić na Kvarneru. Luka je toliko dobro skrivena i zaštićena da je oduvijek imala strateško značenje u svim državnim uređenjima na tom prostoru. Od vojnog do trgovačko gospodarskog značaja.

Sigurno nisam jedini kome odjednom "prorade crvi", pa se moram pokrenuti, naročito, ako je lijepo vrijeme. Iako taj vikend nisam planirao nikakvu vožnju, jer su i petak i subota bili "slinavi", nedjelja je bila nešto drugačija.