Od 26. do 28. svibnja 2023.g. na otoku Rabu održan je prvi međunarodni photo & moto event za žene motoristice. Cilj ovoga možda pomalo i neobičnog eventa je skretanje pažnje javnosti na žene motoristice i predrasude s kojima se one susreću. Event je ujedno i promocija rapskog i hrvatskog turizma i promocija Hrvatske kao sigurne turističke moto destinacije. Iako je event namijenjen prvenstveno ženama on nije zamišljen kao ženski moto susret kakvi se inače organiziraju u svijetu i na koji dolaze isključivo žene, nego je želja nas organizatora da podršku ženama daju i njihovi najbliži: muževi, dečki, braća, prijatelji…

"Nalaze se mala Poljica u jednoj prekrasnoj vis-dolini, nemaju nikakovih komunikacija i mogu se vrlo dobro obraniti. Osamljenost ove državice i sredstva, koja je priroda pružila stanovnicima, napućuju ih, da ne trpe tuđeg jarma i da izbjegavaju pokornost, i stoga je trebalo da im Mlečani podjeljuju onako velike povlastice. Nikakva se poreza ne plaća u Poljicima, koja sama sebi imenuju zapovjednike i činovnike i ne kupe ni kopnene vojske ni mornara, a u potrebi je svako pod oružjem. Ukinut im ove povlastice s naše strane, dalo bi povoda njihovom nezadovoljstvu. Sve u ovoj državi na njenu korist govori, i pogled na nju i način njihove uprave. Ništa pravilnijeg i marljivijeg od njihova poljotežanja, ništa pristojnije od njihovih sela i ništa pravičnije od njihovih uredaba."

Na Rab sam došao živjeti sada već poprilično daleke 1999. godine. Prvi susreti s mjestom u koje dođete živjeti odnose se na institucije s kojima se svakodnevno susrećete kao što su sud, katastar, vodovod, općina / grad… Naravno tu su i razne uslužne djelatnosti poput trgovina, kafića, raznih servisa. Na ulazu u Rab nalazio se tada vulkanizer kod kojega sam dolazio sa starim kramama koje sam vozio u to vrijeme. Vlasnik je bio Kristan, svima poznatiji kao Balty.

Kada u naslovu kažem mala Lana onda to nije ništa podrugljivo ili ružno nego nešto simpatično i s puno poštovanja, a mala Lana je itekako zaslužila puno poštovanja. Kada je u Rijeci bio 1. Photo Meeting za bajkerice u organizaciji Moto Trip Croatia, 24.5.2022.g., okupila se šarolika ekipa žena motoristica. 

Danas svi nekuda žurimo i jurimo i ne obraćamo pažnju na krajeve kojima prolazimo. Gotovo da ne primjećujemo ni prekrasnu prirodu a pogotovo ne razmišljamo o nekim povijesnim događajima koji su se događali na području kojim prolazimo. Jedno od takvih mjesta pored kojega se često prolazi a nitko na njega ne obraća pažnju je Krbavsko polje u Lici. 

Na prvom photo meetingu za hrvatske bajkerice održanom u Rijeci na kojega je došlo 40-tak žena s područja Rijeke i okolice te iz Istre, jedna od žena privlačila je pažnju na predivnom i moćnom Harley Davidson Road Kingu. Naravno, sve te žene su bile atraktivne na svojim motociklima ali ova je bila drugačija i po tome što je stajala malo po strani i bila ozbiljnog izraza lica. 

Na moru živim već više od 20 godina pa sam i svoj život, događanja i sve ostalo prilagodio na sezonu, predsezonu i postsezonu. Ovo posljednje, postsezona, uvijek je najzanimljivije… To je ono kada 31. kolovoza prošetaš gradom a gužva na svakom kantunu. Furešti sa svih strana svijeta, modni krikovi da ti pamet stane ali i legendarne i neumorne „fudbalerke“ koje isfuravaju samo još oni najuporniji Njemci i Česi i poneki ruski novopečeni bogataš.

Okupljanje je počelo u petak na praznik 5.8. u Starigrad Paklenici u kampu Padre koji je bio otvoren isključivo za nas. Sudionici vožnje koji su pristizali iz Zagreba, Varaždina, Rijeke, Raba i Lovrana, odlučili su iskoristiti blagodati kampa u centru Starigrada i uz samo more i dan provesti u kupanju i uživanju. Samo 50-tak metara od kampa nalazi se središnja mjesna pozornica na kojoj se odvijao zabavni program, a uz nju i poznati starigradski kafići i klubovi. Dakle, lokacija nam je bila savršena.

Kada se rodila ideja o projektu Na dva kotača protiv predrasuda cilj je bio predstaviti žene motoristice iz cijele Hrvatske i prezentirati ih javnosti. Razlog je taj što se na žene koje voze motore itekako gleda s predrasudama. Na nedavnom 2. Photo Meetingu u organizaciji Moto Trip Croatia koji se održao u Slavoniji, skupile su se bajkerice iz nekoliko slavonskih gradova; Požega, Sl. Brod, Đakovo, Virovitica, Donji Miholjac, Vinkovci, Županja, Vukovar, Osijek…

Sve reportaže ili prijedlozi za izlete su točno određene tematike, određene lokacije, imaju neku svoju glavu i rep. Međutim poslije svake od tih reportaža ostane puno fotografija koje nisam iskoristio. Na tome putu vidim i obiđem puno stvari koje nisu materijal za temu koju sam obrađivao a šteta je da propadnu pa onda od svih tih ostataka napravim neki mix koji opet ispadne kao neka vrsta putopisa iako izbjegavam pisati klasične putopise. Zbog toga sam takve mikeseve nazvao Upoznaj domovinu da bi je više volio jer u njima se može pronaći svašta što opisuje prirodne ljepote i kulturne i povijesne znamenitosti.